Publieke laadinfrastructuur

Waaruit bestaat de prijs die ik betaal aan een publieke laadpaal?

De prijs die bij een publieke laadpaal in rekening wordt gebracht is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is het afhankelijk van de prijs die de laadpaalexploitant vraagt voor de geleverde dienst. Hierin zitten bijvoorbeeld de kosten voor het onderhouden en exploiteren van de laadpaal en het neerzetten van de laadpaal. Deze kosten zijn mede afhankelijk …

Waaruit bestaat de prijs die ik betaal aan een publieke laadpaal? Lees meer »

Waar kan ik de locatie van laadpalen in de publieke ruimte vinden?

Voor gemeenten die meedoen aan de concessie staan alle publieke laadpalen in EVmaps. Voor derden is er geen plek beschikbaar waar dit te vinden is. De meest betrouwbare plekken (maar zeker niet helemaal betrouwbaar) zijn www.oplaadpunten.nl of www.oplaadpalen.nl/.

Is het aannemelijk dat de groei van het aantal elektrische voertuigen door zal zetten de komende tijd?

Ja, alles wijst erop dat de groei zelfs zal toenemen. Door grotere batterij capaciteit, kortere laadtijden en minder onderhoudskosten wordt EV rijden voor steeds meer mensen betaalbaar. Ook zijn alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2030 elektrisch. Wil je weten wat de prognoses zijn voor het aantal elektrische voertuigen en laadpunten in jouw gemeente? Stuur dan …

Is het aannemelijk dat de groei van het aantal elektrische voertuigen door zal zetten de komende tijd? Lees meer »

Welke uitvoeringsmodellen zijn er om laadinfrastructuur te plaatsen binnen mijn gemeente?

Binnen de RAL-zuid regio gekozen voor een collectieve concessie voor de plaatsing en exploitatie van publieke laadpalen. Deze is gewonnen door Vattenfall. De meeste Brabantse en Limburgse gemeenten nemen deel aan deze collectieve concessie. Na een uitgebreide analyse van de mogelijkheden is een collectieve concessie door de RAL-Zuid regio als meest kansrijke aanpak naar voren …

Welke uitvoeringsmodellen zijn er om laadinfrastructuur te plaatsen binnen mijn gemeente? Lees meer »